Přírodní oleje prospěšné pro zdraví — Zelený den

Přírodní oleje prospěšné pro zdraví

Autor: redakce

4 min. čtení

Na trhu je dostupná celá řada rostlinných olejů vhodných ke konzumaci, zejména pak ve studené kuchyni. Olivový, řepkový, slunečnicový nebo rýžový olej zná každý, ale co například olej z hroznů, ostropestřce, lněných semínek nebo rakytníku? Jaké jsou jejich účinky na zdraví, proč jsou prospěšné a jak je správně používat?

Přírodní oleje prospěšné-pro zdraví
Přírodní oleje prospěšné pro zdraví

Hroznový olej

Hroznový olej, nebo také olej z hroznových jadérek, je vyráběn procesem lisování za studena. Jadérka hroznů jsou bohatá na olej, který se získá právě lisováním. Po sklizni vinné révy se hrozny odstopkují a následně nadrtí, nesmí se však porušit jadérka, protože obsahují hořké látky. Poté dochází k tzv. maceraci (nakvašení) a konečně k lisování. Při lisování dochází k oddělení matolinu (pevného podílu včetně slupek a peciček) od rmutu (tekuté části). Rmut se následně zpracovává dalšími technologickými procesy až k výrobě samotného vína. Hroznová jadérka potřebná k výrobě hroznového oleje jsou tedy vedlejším produktem výroby vína. Vytříděná jadérka se vyčistí a vylisují.

Olej z hroznových jadérek je bohatý zejména na kyselinu linolovou (omega-6), tvoří až 90 % obsahu. Díky přítomným flavonoidům (například procyanidinu) nebo polyfenolům se jedná o olej s vysokým antioxidačním efektem. Odrůdy modré vinné révy obsahují známý resveratrol, který má protektivní účinek před kardiovaskulárními chorobami, neurodegenerativními nemocemi či před procesy stárnutí. Je bohatý i na mikronutrienty, například vitamíny skupiny B, vápník, hořčík nebo draslík. 

Využít jej lze na ovocné či zeleninové saláty, do polévek, ovesných kaší nebo moučníků. Je odolný i vůči vysokým teplotám. Velké využití pro něj najdeme i v kosmetickém průmyslu. Výborně hydratuje, lze jej aplikovat jak na pleť, tak i do vlasů.

Olej z ostropestřce

Olej z ostropestřce mariánského (Silybum marianum) se lisuje přímo ze semínek tohoto bodláku. Vyrábí se zastudena prvním lisováním a má charakteristickou nahořklou chuť. Stejně jako hroznový olej, je olej z ostropestřce bohatý na omega-6 mastné kyseliny a působí antioxidačním efektem, který chrání před volnými radikály. Obsahuje značné množství vitamínu E, což ocení zejména osoby s jaterním onemocněním. Působí hepatoprotektivně, obnovuje jaterní buňky (hepatocyty). Uvádí se i podpora normalizace glykémie (krevního cukru), imunity a trávení. 

Olej z ostropestřce lze použít do salátů, majonéz či dipů, ale můžeme ho konzumovat i samotný. Doporučená denní dávka je 2 čajové lžičky denně. Olej se nesmí skladovat na místech s přímým slunečním svitem. 

Lněný olej

Lněný olej se získává lisováním za studena ze sušených semen lnu setého. Od obou výše zmíněných olejů se liší především svým složením, kdy nejvyšší podíl (přes 50 %) tvoří omega-3 nenasycená mastná kyselina, kyselina alfa-linolenová. Dále jej tvoří kyselina olejová (okolo 20 %), linolová (cca 15 %) a minoritně kyselina palmitová a stearová. 

Olej je tzv. termolabilní, nelze jej tedy tepelně upravovat. Zároveň je náchylný i na skladování. Je třeba jej skladovat mimo sluneční záření, v temnu a chladu, ideálně pak v lednici. Doporučuje se spotřebovat do 6 týdnů od otevření. Lze jej konzumovat samostatně či ho přidávat do salátů. Dostupné jsou i méně hořké varianty vhodné do dětských příkrmů.

Příznivé účinky na zdraví vychází zejména z obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. V roce 2019 proběhla studie, která se zabývala srovnáním rybího oleje s lněným olejem v souvislosti s kardiovaskulárními nemocemi u diabetiku 2. typu s ischemickou chorobou srdeční. U respondentů užívajících lněný olej došlo k významnému snížení C-reaktivního proteinu. Celkové výsledky naznačují, že oba oleje vykazují obdobné příznivé účinky. K dalším zmiňovaným účinkům lněného na zdraví patří podpora kognitivních činností a funkce mozku, snížení LDL cholesterolu a krevního tlaku.

Rakytníkový olej

Olej z rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) se vyrábí ze semen a plodů této dřeviny. Pouze jedna kulička rakytníku v sobě obsahuje 100 % doporučené denní dávky vitamínu C. V rakytníkovém oleji najdeme také fytosteroly a vitamíny, konkrétně skupiny B, A, E a K. Tyto složky mají multifunkční účinek na lidské zdraví, přičemž mastné kyseliny hrají důležitou roli v léčbě cerebrovaskulárních a kardiovaskulárních poruch. Olej má také antioxidační, protizánětlivé a antidepresivní vlastnosti. Doporučuje se při problémech s početím. V kosmetickém průmyslu se využívá k vyhlazování jizev, strií nebo k podpoře hojení popálenin.

Zdroje:

Martin ME, Grao-Cruces E, Millan-Linares MC, Montserrat-de la Paz S. Grape (Vitis viniferaL.) Seed Oil: A Functional Food from the Winemaking Industry. Foods. 2020 Sep 25;9(10):1360. doi: 10.3390/foods9101360. PMID: 32992712; PMCID: PMC7599587.

Raygan F, Taghizadeh M, Mirhosseini N, Akbari E, Bahmani F, Memarzadeh MR, Sharifi N, Jafarnejad S, Banikazemi Z, Asemi Z. A comparison between the effects of flaxseed oil and fish oil supplementation on cardiovascular health in type 2 diabetic patients with coronary heart disease: A randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2019 Jul;33(7):1943-1951. doi: 10.1002/ptr.6393. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31190359.

Olas B. The beneficial health aspects of sea buckthorn (Elaeagnus rhamnoides (L.) A.Nelson) oil. J Ethnopharmacol. 2018 Mar 1;213:183-190. doi: 10.1016/j.jep.2017.11.022. Epub 2017 Nov 21. PMID: 29166576.

Diskuze

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

Ještě nemáte účet? Registrovat se.